Monday, 12 November 2012

BUKU BARU~HIJRAH


Assalamualaikum sahabat2 yg dikasihi sekalian...Memandangkan Awal Muharram tinggal beberapa hari je lagi,disini aku nak cerita sikit tentang ni.
Awal Muharram atau lebih dikenali dengan nama Maal Hijrah ni takwin permulaan baru bagi orang Muslim...dengan kata lain,orang barat menggunakan kalendar Masihi begitulah sebaliknya kita sebagi seorang Muslim...

Awal Muharram bagi memperingati penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w dari Kota Mekah ke Kota Madinah.(hijrah dri sattu tempat ke satu tempat).Menelusuri perjalan/penghijrahan baginda dan para sahabat dari Mekah ke Madinah adalah satu langkah baru untuk menghadapi cubaan yang mendatang.

Bagi situasi kita sebagai seorang Muslim sekarang lebih digambarkan kepada penghijrahan dri negatif kpada positif..

Ayuh sahabat2,kita mulakan langkah dan buku baru bagi tahun baru buat umat Islam ni..jangan nak tunggu kalendar tahun baru Barat baru nak berazam dan berubah...Tinggal beberapa hari sahaja lagi(15hb 11 2012)
kalendarr baru buat umat Islam akan terbuka luas buat kita.

Tanamkan azam baru untuk berubah dari keburukan kepada kebaikan....kalau sebelum ni kita seorang yang amat susah untuk solat berjemaah,lepas ni berazam untuk terus melakukan solat berjemaah.Andai belum ini,kita seorang yang pemalas,so lepas ni rajin2 kan lah diri kita...Jom,sama2 tambahkan lagi thaqofah(pengetahuan) kita dalam ilmu duniawi dan ukhrawi....InsyaAllah biar selamat dunia dan akhirat.Kuatkan lagi kebergantungan kehidupan kita hanya kepada ALLAH..

Ni anatara amalan2 akhir tahun dan 1 Muharram:

1.Berpuasa hari terakhir pada bulan Zulhijah
2.Berpuasa pada hari pertama bulan Muharram
3.Membaca doa akhir tahun sebelum masuknya waktu maghrib
4.Membaca doa awal tahun selepas masuknya solat Maghrib atau malamnya
InsyaAllah boleh sama2 amalkan dan beroleh pahala dan keredhaan Allah..

Ingat sahabat2,buka buku dan langkah yang baru agar menjadi Muslim yang berjaya.Tutup segala buku lama dan mulakanlah langkah yang baru untuk kehidupan yang baru!!!

No comments:

Post a Comment