Friday, 16 November 2012

ADA APA PADA SAYANG....


Assalamualaikum sahabat semua....Semoga kalian dirahmati dan dilindungi di bawah lembayung kasih dan sayang Allah..

Kali ni aku sangat tertari untuk bercerita mengenai ADA APA PADA SAYANG.....Apa yang kalian tahu mengenai sayang??? Setiap individu berlainan pendapat megenai definisi sayang kan....Aku tidak punya banyak definisi tentang sayang ni...cuma yang aku tahu sayang sama lah erti nya dengan mengasihi dan mencintai....Tanpa sayang,musnahlah segalanya dalam kehidupan ini...tanpa sayang makhluk bermusuhan...Sayang harus diungkapkan dengan baik dan telus sekali,jika tidak ia akan merosakkan jiwa.Memang fitrahnya manusia itu ingin kan cinta dan kasih sayang dan ini menunjukkan bahawa wujudnya Allah yang bersifat Ar Rahman dan Ar Rahim di dunia ini.

Suka untuk aku kongsikan sebuah cerita seorang insan yang pertama dan terakhir kalinya aku bertemu di pondok varsiti....Sekali pandang wajahnya,cukup membuatkan hatiku tenang untuk mendekatinya.MasyaAllah betapa hebatnya dia dalam menghadapi ujian kehidupan..InsyaAllah,dengan kekuasaanMu aku memohon agar bertemu kembali dengan sahabat yang aku rindui ini...

Dia hidup dalam keluarga yang kucar kacir....dengan hidup tanpa tarbiyah agama.Ibu bapa yang asyik bertengkar dari pagi hingga ke malam..Ditambah dengan adik2 yang masih kecil seramai 5 orang..Dia pernah diherdik oleh orang tuanya dengan perkataan yang amat kasar.Disuruhnya melakukan setiap urusan rumah sedangkan pada waktu yang sama dia perlu menyiapkan segala tugasan dan menghadiri kuliah...Tapi hanya disebabkan pergaduhan kecil orang tuanya dia diherdik,disembur dengan kemarahan,dipukul dan ditendang menyebabkan jiwanya begitu terseksa....

Dia bertahan hidup sehingga sekarang semata-mata untuk melihat dan memberikan kasih sayangnya sebaga seorang kakak terhadap adik-adiknya...ini katanya: "adik-adikku tidak bersalah.Yang bersalah dan membawa masalah tu orang tua kami.Kami tidak meminta apa-apa pun,walau makan minum tak diberikan kami sanggup.Yang kami inginkan cuma kasih sayang daripada orang tua kami.Kami hanya inginkan perhatian dan sayang yang secukupnya..Cukuplah sekadar bertanya kesihatan kami,masalah kami,pembelajaran kami....Hanya itu yang kami perlukan.

Tapi mereka tetap tak faham dan mengerti apa yang kami inginkan....Di mana hilangnya nilai sayang itu??"

aku hanya mampu mendengar dan memberi nasihat kepadanya barang sedikit..Aku berharap dengan nilai nasihat yang aku berikan itu dapat memberikannya kekuatan dan kesabaran untuk terus hadapi ujian yang mendatang.

Apa yang aku dapat fikirkan disini,betapa pentingnya nilai sayang dalam membina sebuah rumah tangga.Hidup tanpa kasih sayang hanya membuatkan jiwa-jiwa kecil terseksa.Hidup mereka menjadi tidak keruan....tiada gelak ketawa,hidup hanya dipenuhi dengan masalah.Jangan hilangkan cinta itu,kelak ia kan pergi meninggalkanmu....Sayangilah insan disekeliling kita..Jangan hancur hati mereka.

Bila difikirkan manusia sekarang ramai yang memperhambakan diri mereka terhadap CINTA manusia....maksud aku di sini terlalu memperhambakan cinta trhadap berlawanan jantina hingga CINTA dan SAYANG yang perlu pasakkan dalam kelurga hancur sebegitu.Betapa hiba dan kasihan aku melihat ramai anak-anak muda menjadi hamba kepada nafsu mereka daripada menjadi hamba ILAHI...

Hadis Qudsi:
Allah swt berfirman: “Aku menurut sangkaan hamba kepada-Ku, dan Aku bersamanya apabila dia ingat kepada-Ku. Jika dia ingat kepada-Ku dan dalam dirinya maka Aku mengingatnya dalam diri-Ku. Jika dia ingat kepada-Ku dalam kelompok orang-orang yang lebih baik dari kelompok mereka. Jika dia mendekat kepada-Ku sejengkal maka Aku mendekat kepadanya sehasta. Jika dia mendekat kepada-Ku sehasta maka Aku mendekat kepadanya sedepa. Jika dia datang kepada-Ku dengan berjalan maka Aku datang kepadanya dengan berlari-lari kecil.” (Sahih Bukhari)Walaupun begitu,sebaiknya kita menharapkan cinta dan sayang ALLAH.Cinta dan kasih sayang yang terbaik dan tertinggi jika nak dibandingkan dengan yang lain.Kita seharusnya berfikiran positif terhadap Allah sehinggakan kita mampu untuk menerima kenyataan ujian kehidupan.

Bagaimana pun, keluarga yang dibangun dengan cinta, akan membentuk masyarakat yang kukuh. Kerana keluarga adalah tiang  sesebuah masyarakat, dan nilai dari keluarga adalah cinta.


Ingatlah sahabat ku sekalian,cari cinta Allah,nescaya cinta manusia akan menghampirimu...Bina asas-asas kecintaan dan kasih sayang dalam dirimu untuk memperoleh CINTA yang Hakiki....


No comments:

Post a Comment